Αποζημίωση του Αγροτικού Δασικού Συνεταιρισμού “Η Ένωση”

Αποζημίωση του Αγροτικού Δασικού Συνεταιρισμού “Η Ένωση”

Αρ. Πρωτ. 5715/05.02.08

Προς τους Υπουργούς:
- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
- Οικονομίας και Οικονομικών


Ο Αγροτικός Δασικός Συνεταιρισμός "Η Ένωση", που εδρεύει στον Σταυρό του Νομού Θεσσαλονίκης, είναι ο μεγαλύτερος Δασικός Συνεταιρισμός της χώρας μας και αριθμεί 150 ενεργά μέλη.

Ο Δασικός Συνεταιρισμός ανταποκρίθηκε στις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν την χρονιά που μας πέρασε, λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα μας και πραγματοποίησε αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά έργα στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και την περιοχή της Ζαχάρως στον Νομό Ηλείας.
Στα έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας, που πραγματοποιήθηκαν στον Νομό Ηλείας, εργάσθηκαν 100 δασεργάτες του Αγροτικού Δασικού Συνεταιρισμού «Η Ένωση». Το κόστος των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν έφτασε μαζί με το ΦΠΑ τα 2.000.000 ευρώ, ενώ από το Δασαρχείο της Ολυμπίας καταβλήθηκε μόνο το ποσό των 108.000 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων του Δασικού Συνεταιρισμού. Είναι σαφές ότι με το συγκεκριμένο ποσό που καταβλήθηκε δεν καλύπτονταν οι μισθοί, τα έξοδα κίνησης των δασεργατών, αλλά και το κόστος των εργασιών. Ως εκ τούτου οι δασεργάτες παραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, καθώς ο Συνεταιρισμός δεν είναι σε θέση να καλύψει ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές των δασεργατών.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Για ποιους λόγους δεν έχει καταβληθεί από το Δασαρχείο Ολυμπίας το σύνολο του ποσού για τις εργασίες και τις πληρωμές των δασεργατών του Αγροτικού Δασικού Συνεταιρισμού Σταυρού;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αποζημιωθούν οι 100 δασεργάτες του Αγροτικού Δασικού Συνεταιρισμού Σταυρού για τις εργασίες τους, αλλά και για να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους;

Απαντήσεις Υπουργείων